Borang Penyertaan kelas Memasak

Name:
FB
Phone No
Tarikh kelas

Click here to put a form like this on your site.

Saturday, April 11, 2009

Solok lada kuu...


Diberikan pada 5 jiran tetangga ku.


Hidangan yang dikira nostalgia.


Time dalam periuk, sepatutnya, alas bawah dengan ulam2man.
mana nak cari ulam, buat time dah tak sempat2 nak makan, blasah apa ade aje..

Hanya dikelantan ada cabai putih sebegini.
Dan hanya cabai/cili ini aje yang sesuai dibuat masak macam ni.
apa nak diet kalo mai paberet makanan nie.
hangus 2 pinggan nasik.

cara membuatnya,
Lada solok ..... buang bijinya.
ikan sardin/selayang direbus diambil isi
bawang merah
air asam jawa.
Garam
Gula
Santan (pekat + cair)
Kelapa parut a.k.a nyor

- isi ikan ditumbuk bersama dengan bawang merah, garam, gula dan kelapa parut.
-Tumbuk kasi sebati, agak2 ala2 lumat gitu.
- Dah tumbuk siap sebati, air asam jawa di gaul sebagai penambah rasa.
- Sumbat aje dalam cili yang dah dibuang biji, dah tentu terbuka badan cabai tu kan.
- Alas periuk dengan ulam ulaman, contoh pucuk kaduk, pucuk ubi, kacang panjang pun boleh.
- susun dlm periuk yg dah dialas tadi dengan cabai yang dah disumbat.
-Tuang santan pekat tadi sebagai medium utk merebus.
-Tambah ler skit2 ayor kasi berkuah skit, sikit aje tau...
- Tutup n rebus le... siap!!

sedia untuk dimakan. sonang kan!!

4 comments:

  1. Amboiiii inaaaaa, bukan main lagi demo..ngaloh oghe ngidey wehhhh...
    hehhehe kor aisyah nok adik soghe lagi huhuhu... rajinnya dio wak solok huhuh, kito kalu wak nasi krabu jah buat solok wehh hehe

    ReplyDelete
  2. gulpppp..........
    telan air lioq.......

    dah lama tak wat....
    sekalo kallu beli lado ni...
    wat ulam...kenyek dale budu.......

    ReplyDelete
  3. mrsnor, tok ke ngidey baru buleh makee... lamo doh nok nie.. ari tu, ngasuh aisyah kelik alik nun, tak dok hok come. wat nasi belauk jah buleh.

    ReplyDelete
  4. fuhh kakzaa pun brehi, sedak dok make ngee budu, ado pulok ike rebuh/bakar... adoii..stock budu ado sokmo umoh ku ini...

    ReplyDelete

My Banner

Create your own banner at mybannermaker.com!
Copy this code to your website to display this banner!

Popular Posts

Nak update blog ni dlm email anda ?