Borang Penyertaan kelas Memasak

Name:
FB
Phone No
Tarikh kelas

Click here to put a form like this on your site.

Thursday, November 9, 2017

Bomboloni a.k.a Donut

Nak jugak Bomboloni kaa bombolina kaaa...






 ( Nama Ai) permintaan x mo inti leleh. Ok anak2. Inti Cream Diplomat Vanila.

X mau kata apa lah noh. 3 ketoi abih. Diet lah sgt😅



Resepi Bomboloni/Donut Gebu








Bahan-Bahan
500 gram tepung gandum ( setengah kilo tepung )
200 gram kentang/ keledek yang telah direbus dan dilenyek ( saya guna 2 biji kentang saiz sederhana )
4 sudu besar susu tepung
1 biji telur ( dipukul sedikit)
200 ml air suam ~ saya uli doh guna tangan je, so masukkan air sikit2 ya
3 sudu besar marjerin/butter ( saya guna butter)
3 sudu besar gula
2 sudu kecil yis
  1. Masukkan semua bahan dalam bekas adunan dan uli hingga tidak melekat pada tangan. Pastikan Doh betul-betul lembut, 
  2. Uli selama 8 hingga 10 minit. Kalau guna BM, tekan ON dan tunggu je siap, kemudian boleh terus bentukkan.
  3. Kemudian perap doh dan tutup bekas adunan dengan plastic wrap dan biar doh naik dua kali ganda. Masa perapan lebih kurang 40 minit atau 1jam.
  4. Selepas itu tumbuk-tumbukkan doh bagi mengeluarkan angin. bahagi doh pada beberapa bahagian kecil dah lubangkan di tengah-tengahnya seperti bentuk donut 35gm. Susun donut di atas dulang dan biarkan sehingga donut naik dua kali ganda. Leperkan dengan tapak tangan.
  5. Goreng di dalam minyak panas sehingga perang, dan salut donut kentang bersama serbuk gula ataupun coklat masakan. Sedia untuk dihidangkan, Selamat Mencuba

No comments:

Post a Comment

My Banner

Create your own banner at mybannermaker.com!
Copy this code to your website to display this banner!

Popular Posts

Nak update blog ni dlm email anda ?