( Nama Ai) permintaan x mo inti leleh. Ok anak2. Inti Cream Diplomat Vanila.
X mau kata apa lah noh. 3 ketoi abih. Diet lah sgt😅
Resepi Bomboloni/Donut Gebu
Bahan-Bahan
200 gram kentang/ keledek yang telah direbus dan dilenyek ( saya guna 2 biji kentang saiz sederhana )
4 sudu besar susu tepung
1 biji telur ( dipukul sedikit)
200 ml air suam ~ saya uli doh guna tangan je, so masukkan air sikit2 ya
3 sudu besar marjerin/butter ( saya guna butter)
3 sudu besar gula
2 sudu kecil yis
- Masukkan semua bahan dalam bekas adunan dan uli hingga tidak melekat pada tangan. Pastikan Doh betul-betul lembut,
- Uli selama 8 hingga 10 minit. Kalau guna BM, tekan ON dan tunggu je siap, kemudian boleh terus bentukkan.
- Kemudian perap doh dan tutup bekas adunan dengan plastic wrap dan biar doh naik dua kali ganda. Masa perapan lebih kurang 40 minit atau 1jam.
- Selepas itu tumbuk-tumbukkan doh bagi mengeluarkan angin. bahagi doh pada beberapa bahagian kecil dah lubangkan di tengah-tengahnya seperti bentuk donut 35gm. Susun donut di atas dulang dan biarkan sehingga donut naik dua kali ganda. Leperkan dengan tapak tangan.
- Goreng di dalam minyak panas sehingga perang, dan salut donut kentang bersama serbuk gula ataupun coklat masakan. Sedia untuk dihidangkan, Selamat Mencuba
No comments:
Post a Comment