Tuesday, July 7, 2009

Kek Gulung Swiss Roll

Photobucket

Photobucket

Aku teramatlah suke kek ni. ni gambar file, saje nak nempek.
kire first trial aku menjadi la...
he.he.. ok le tu... merasa jugak kek gulung buatan sendiri.
aku study kek ni kak Cari.com
jap aku tempek resepi yek.


Resepi Kek Gulung Batik
Bahan-bahan6 biji telur gred A @ B
4oz gula castor
1 sudu teh baking powder
1 sudu teh esen vanilla
1 sudu bsr ovelet
3oz tepung gandum
1 sudu bsr susu tepung
4oz mentega
cair sedikit coklat emulco jem strawberri secukupnya

Cara2-

Telur,gula,ovelet,baking powder,esen vanilla,tepung gandum dan susu tpg dipukul dgn kelajuan maksima sehingga gebu (5-7minit)

- Masukkan mentega cair,kemudian kacau rata.- Asingkan sebahagian drpd adunan tadi (lebih
kurang 1 1/4 cwn) ke dalam bekas lain,kemudian masukkan coklat emulco.Kacau rata kemudian masukkan adunan coklat ini ke dalam piping bag.

- Tuangkan adunan tadi ke dalam loyang kemudian ratakan permukaannya.

- Paipkan adunan coklat td di atas adunan yg diratakan dlm loyang

- Lorekkan/corakkan dgn menggunakan lidi dari atas ke bawah.

- Bakar dlm oven selama 20minit dgn suhu 170darjah celcius.

- Apabila kek sudah masak terbalikkan ke atas sekiping kertas kemudian sapukan jem sehingga rata.

- Setelah jem disapu rata,gulung kek tadi perlahan2 sehingga kemas.Siap

sumber dari cari.com.... resepi kek swiss roll Ahpek. tengQ ahpek, suke sesangat bile jadi kek ni.

5 comments:

  1. sedappnyaa...akak pun pernah gak buat..menjadi gak..
    kat cari mmg bestt..semua resepi leh jadi punye..he..he..

    ReplyDelete
  2. terima kasih kak sudi lawat blog ku ini. nanti kiter tempek blog kedai kat umah sebelah. tempat main jual2 tu yek.

    ReplyDelete
  3. sedap nampak kek tu kak..leh la cuba

    ReplyDelete
  4. filling dia tu jem or ising naiz? mesti sedap tu...

    ReplyDelete
  5. to ainaa... leh ler cube, tak susah mana pun.
    to kakina, aising kak. sodapp...nanti cuba yek.

    ReplyDelete

My Banner

Create your own banner at mybannermaker.com!
Copy this code to your website to display this banner!

Popular Posts

Nak update blog ni dlm email anda ?