Borang Penyertaan kelas Memasak

Name:
FB
Phone No
Tarikh kelas

Click here to put a form like this on your site.

Wednesday, October 7, 2009

Cerita Egg Tart lagi...







Kali ni aku bukak cerita penuh mengenai Egg Tart nie.
buku diatas adalah rujukan penuh aku. sebabnya penuh dengan tip's.
suke lah aku dapat buku ni. bukan baru beli, tapi buku ni baru digunakan olehku.
buku ni dibeli ketika aku di Kelantan lagi. 3 tahun dah aku kluar dari Kelantan.

aku copy semula resepinya ya. Blur aje tulisannye...
ada 3 resepi, aku guna yang Pastri rapuh bergula 1.

Bahan2.
250gm Tepung Gandum
1 camca besar gula kastor
secubit garam
125gm Mentega
1bj telur
1-2 camca besar susu segar.

Cara2nya....
-Tepung diayak bersama garam
-Gaul serta ramas tepung dan mentega sehingga menyerupai serbuk roti.
-masukkan telur, gula dan susu
-Gaul rata sehingga menjadi doh yang lembut.
-Rehatkan doh setengah jam sebelum digunakan.
- Bentukkan mengikut kehendak hati, bakar 10minit 1800c
** Kegunaan: Pai Epal, Tart buah-buahan dan lain2.

Filling
3 eggs ( pukul sedikit)
80gm gula
240ml Air
40ml susu cair
esen vanila
*** sy letakkan 2titik pewarna kuning

-masak air bersama gula, larutkan. dah sejuk masukkan telur, susu dan esen vanila.
- siaplah boleh dituang didalam kulit tart yg telah disediakan.
- Bakar selama 15minit, 180c

( Filling nie Ambil kat Cari.com tapi maaflah aku dah lupa siapakan empunya, dah lama print bertaun simpan)



Jemput makan...he.he.he...
Rasa tak ler susah mana pun. boleh cube. nanti bagitau le hasilnya...

4 comments:

  1. Salam Naiz,
    Bahagia lah suami dan anak2 Naiz, pandai jahit, pandai masak, pandai segala..... Tahniah!!!

    ReplyDelete
  2. salam naiz..

    tengkiu sebab kongsi resepi..nanti kita kopi pes yer..

    ReplyDelete
  3. kakDiah, alhamdulillahh..kadang risau diri yg terlalu byk kehendak. waaakakakak..akakak... tangan dua aje nie..he.he.he..

    ReplyDelete
  4. to ummi-izah, nanti buat tayang kat web tau. tak susah sangat lah. try ya.

    ReplyDelete

My Banner

Create your own banner at mybannermaker.com!
Copy this code to your website to display this banner!

Popular Posts

Nak update blog ni dlm email anda ?