Borang Penyertaan kelas Memasak

Name:
FB
Phone No
Tarikh kelas

Click here to put a form like this on your site.

Sunday, December 28, 2008

Roti Gebu




Aku suke sesangat buat roti. Nak2 bila buat menjadi lak tuh.
roti nie sebenarnya dah jadi sejarah. Nak ditempek juge gambarnya.
apa pun sodap, he.he.he..memenuhi citarasaku.
nak membeli pun satu hal gak kan. ada bahan taram jer...siap.

actualy nak buat bulat2, sebiji2 cam kedai le konon. Dek ganguan anak2 yang tak sunyi tu.
buat aje bulat2, masukkan aje dalam loyang kek. Nahh...kuar ler hasil cengini....
Inti sesuka hati aje lah. Yang ada hanya kaya... kaya lah mangsa ari tu..

Resepi
1kg tepung high protein
150gm gula kastor
10gm garam
30gm susu tepung
24gm instant yis
2bj telur
4gm bread improver
500gm air
60gm shorterning
120gm margerine
*saya tambah bread softner. kasi lembut rotiku ini.
cara-caranya...
- campurkan semua sekali dan uli hingga jadi doh. kecuali margerine dan shorterning.
Sy guna BM (bread maker)

- dah uli jd doh baru tambahkan bahan terkecuali tadi.
- doh terakhir yg sudah komplete, direhatkan selama 15min. atau hingga naik 2x ganda.
- then boleh canaikan mengikut kesukaan.
kalau nak buat bulat, ambil 50gm setiap sebiji.
- dah membentuk sesuka hati, rehatkan lagi, tengok dah naik.
- Bakar.
==sumber resepi. kelas memasak di sunflower.



No comments:

Post a Comment

My Banner

Create your own banner at mybannermaker.com!
Copy this code to your website to display this banner!

Popular Posts

Nak update blog ni dlm email anda ?