Borang Penyertaan kelas Memasak

Name:
FB
Phone No
Tarikh kelas

Click here to put a form like this on your site.

Thursday, December 25, 2008

Kek African Marble










Hari nie hari cuti, smalam ada jiran menempah kek cekelat.
Langsung pagi ni mencuba resepi kek african marble dari blog sesedap rasa.
thanks Wani. ternyata tidak mengecewakan.

Resepi ni diubahsuai skit. sy kurangkan gula. Apa pun alhamdulillah..
sedap, gebu dan lembut.
tapi rupa tak secantik tuan punye resepi. he.he...
akan improve nanti yerk wani. sila komen. satu lagi canne nak wat belang cam nko tu??

resepinya..

Bahan-bahan:

250 g Tepung naik sendiri
200 g gula kastor
300 g telur - timbang tanpa kulit
1 camca besar ovellate
1 camca teh baking powder
2 camca besar susu pekat
50 g air
175 g butter - dicairkan
coklat/strawberry/ kopi/pandan emulco - pilih satu yang digemari (wani guna chocolate emulco dan orange emulco)
cara-caranya:

-Pukul semua bahan kecuali butter cair dan emulco hingga pekat dan kuantitinya menjadi double. Masukkan butter cair dan kacau adunan sebati.
-Asingkan 3 senduk adunan. Campurkan 3 senduk dengan emulco. Tuang adunan banyak dalam loyang.

-Tuangkan sedikit2 adunan emulco dan corakkan atas adunan banyak. (wani bahagikan adunan kepada 3 bahagian; 1 bahagian dicampur chocolate emulco, 1 bahagian dicampur orange emulco dan pewarna oren, 1 bahagian lagi dibiarkan plain. guna senduk, lapiskan 1 1/2 senduk adunan chocolate, 1 1/2 senduk adunan orange, 1 1/2 senduk adunan plain, dan ulang hingga habis. bila dh habis, lorekkan permukaan adunan kek di dalam loyang. jika hendak dimarblekan pun boleh jugak - ikut kreativiti masing2.)
Bakar. (Pastikan adunan hanya separuh loyang sebab kek ini akan naik double) Suhu 160 selama 45 minit atau sehingga masak.


(wani mulakan membakar pada suhu 160, hanya guna api bawah. setelah hampir masak - cucuk bahagian tengah kek dengan lidi dan bila dikeluarkan, lidi bersih - wani tukarkan ke api atas bawah. apa2 pun, ikut ragam oven masing2 ya.)
Setelah masak, biarkan 5 minit dalam loyang lepas itu keluarkan. Ini untuk elakkan kek jadi kecut.


REsepi nie dicopy dari blog sesedap rasa. tak alter pun apa tuan punye kata. he.he..he.e
blasah jer lah labuu...
gambarnya.. atas nunn!!

2 biji buat dlm cup utk 2 org anak bujangku.




2 comments:

  1. he..he.he...
    blajo byk kali gak. tau teknik canner nak kasi belang tu yg try kali ni jadikk..

    ghopernye..apa pun bende, ada cara yek. kek pun same..
    sblom ni main blasah aje..
    apu pun pueh hati dgn kek ni...thanks .

    ReplyDelete

My Banner

Create your own banner at mybannermaker.com!
Copy this code to your website to display this banner!

Popular Posts

Nak update blog ni dlm email anda ?