Borang Penyertaan kelas Memasak

Name:
FB
Phone No
Tarikh kelas

Click here to put a form like this on your site.

Monday, June 27, 2011

Kelas Langsir




Gambar di atas adalah kelas langsir asas di P8, Putrajaya on 26hb June 2011.

As salam buat semua... kehulu kehilir menjadikan hidup penuh padat, sesak of aktiviti. namun tidak ler dikesali. kerna ini ku namakan pekerjaan. Pekerjaan yg ku create sendiri. terima kasih buat peserta2, kawan2 yang masih setia mengunjungi blog ini.

Lama dah dapat nak update. sbb kesuntukan masa mengadap pc. but masih setia dengan desktop gedebak. tak de lappy nak di angkut. tapi memadai lah ada enpon yang tak berapa maju untuk check email n facebook. Jadi lah... bagus juga teknologi yang ada membantu dalam perkerjaan.

Aktiviti menjahit adalah tetap, hoby baking juga seiring. plan sudah ada untuk kelas deco kek di Taiping sahaja buat masa ini. kelas coklat pun still ada. Lihat jadual sebelah Kanan blog tu ya...
kalau teringin nak joint kelas naiz boleh kontek naiz. booked kelas, no phone 019-9988331

insyaallah panjang umur naiz update lagi... terima kasih.

Wednesday, June 22, 2011

Kelas cup cake on 16hb julai 2011




kelas cupcake deco akan di adakan pada 16hb julai 2011,
berlokasi di Taiping Perak.

Info Kelas cupcake Deco

* Membancuh adunan kek
* Mengenali jenis2 cup isian cupcake
* Membuat buttercream
* Mengenali asas nozzel utk menghias
* Deco menggunakan buttercream, dan piping jelly.
* 12 jenis deco/design yang akan ditunjukkan.
* extra 4pcs cupcake hiasan gaya bebas para peserta.
* Dapat bawa balik 12 biji cc + 4pcs - gaya sendiri
- solo cup size M yang telah dideco sendiri.
* Total bawa pulang 16pcs cupcake yg telah di deco.

Cadangan tarikh:
16hb Julai 2011

Masa: 10.00 pg hingga 2.00ptg (hingga selesai)
Bayaran: Rm 150.00
Berminat sms/call: 019-9988331
email: naiz_v@yahoo.com

Bayaran deposit booking kelas diperlukan,
Terima kasih.

Monday, June 13, 2011

kelas coklat on 11hb june 2011 di Taiping









Alhamdulillahh... selesai seperti yang di harapkan.

seramai 5 org peserta yang hadir.

Diatas adalah antara pic hasil pd hari tersebut dan aktiviti dlm kelas.

lain2 gambar boleh view di fb naiz coklat.

Terima kasih.



Pada mereka yang ingin menyertai kelas coklat.

akan datang kelas coklat akan diadakan pada 17hb Julai 2011.

di tarikh2 lain boleh request,

juga kelas kek deco juga akan diadakan pada 16hb julai 2011.

tarikh lain weeked yang masih kosong adalah 30hb dan 31hb julai. tiada apa2 kelas pd tarikh tersebut. jadi anda boleh booking.

Friday, June 10, 2011

Apam Polka Dot dan Resepinya




meh kita try meng'apam' pulak. now days kan famous amous apam nie.. rupanya... rasa memang kena dgn taste ku.. maklum ler tekak melayu. walau terfamous skali macaroon. tapi ku pilih apam terdahulu... ;)


Bahan-bahan
•3 biji telur-dari peti sejuk(gred A)
•275 gm tepung gandum
•200 gm gula halus
•150 ml susu segar@susu cair
•1 sudu besar baking powder
•1 sudu kecil ovalette
•filling-kacang merah, pandan, blueberry@strawberry,apa2 ikut citarasa
•pewarna

- masukkan semua bahan apam kedalam mangkuk mixer dan pukul dengan kelajuan maksima sehingga kembang , naik double
-bahagikan adunan kepada beberapa bahagian,kemudian warnakan mengikut pilihan
- masukkan setiap adunan berwarna kedalam piping bag
- picitkan adunan ke dalam mangkuk kertas- separuh cup
- letakkan filling secukupnya-nak senang masukkan dalam piping beg jugak.
- dah letak inti, masukkan separuh adunan lagi,
- last sekali dot-dot kan dengan warna pilihan,kemudian kukus selama 10-15minit @ sehingga masak


** sy guna pengukus besau saiz 40, sekali kukus aje...
tq to Mrsnor- belikan pengukus buatkuu...
Terima kasih buat cekgu steam cake ini... cekgu fiza.

Thursday, June 9, 2011

Kelas coklat homemade di P9, Putrajaya










Kelas Homemade Coklat


INFO KELAS COKLAT


1) Kelas diajar secara 'hands-on'.
2) Penerangan tentang jenis-jenis coklat
3) Bahan-bahan dan peralatan akan disediakan.
4) Coklat yg dibuat semasa belajar blh dibawa pulang.(bawa bekas utk isi coklat anda )
5) Teknik Membuat inti / filing pelbagai perisa
6) Teknik tempering utk real choc tanpa bilik berhawa dingin.
7) Teknik mencairkan coklat couverture dan compound
8) Teknik mewarna coklat dan tips membuat coklat
9) Yang akan dipelajari :

- PRALIN COUVERTURE ISIAN BADAM
- PRALIN COMPOUND DGN INTI @ FILING
- COKLAT OREO
- COKLAT OREO EDIBLE IMAGE
- LOLLICHOC

10) Nota, resepi , alamat pembekal coklat/peralatan diberi.
11) Packaging coklat dan cara penjagaan acuan.
12) Penerangan penjagaan coklat yang telah dibuat.
13) cara menyimpan coklat.
14) Jenis2 coklat
15) cara menghasilkan coklat dengan perkakas yg sedia ada di rumah.


Yuran RM180
Maksimum 10 orang sahaja untuk satu sesi.
Lokasi = P9,Putrajaya

Hubungi := Pn Ina/Naiz 019-9988331

Monday, June 6, 2011

Cup cake mudah.... ;) meh try....






Tempahan 20pcs cupcake. buat tak susah. godek2 je...



Resepi cup cake

bahan A
250gm butter
250gm gula kastor (kalau x mo manis kurangkan)
1 sudu susu pekat manis ( suh kasi lemak skit kan)

bahan B
6bj telur
50gm susu cair ( nak kasi moist)
esen vanila

bahan C
230gm tepung naik sendiri

cara2nya....
- mix bahan2 A, low speed kasi mix saje... tak yah nak beriya2 sangat.
- masukkan bahan B, sikit2 hingga sebati.
- baru lah masukkah tepung yg dah di ayak sikit2 hingga sebati.
- warna.. terpulang korang. sy guna kaler pink. just kacau skit2 nak kasi kekonon berbelang. so tak yah beriya2 sgt.
- bleh masukkan dlm cup, bakar 170'c selama 20min ( atau ikut kesesuai oven)

** sbb kata senang, cer.. tengok cara buat. senang sangat.
** note cara cupcake ni sesuai utk makan segera, nak simpan 2/3hr x sesuai.

selamat mencuba

Friday, June 3, 2011

kelas coklat on 2hb June 2011



Alhamdulillahh.. kelas coklat telah berlangsung pd 2hb June 2011 di Taiping. Selesai seperti yang di rancang.

coming next pada 5hb june 2011, di lokasi yang sama.
pada yang ingin menyertai boleh sms atau email atau tinggalkan msg di shout box.

terima kasih pada mereka yang telah hadir.

Wednesday, June 1, 2011

Jadual Kelas coklat di Taiping



Kelas coklat akan di adakan pada bulan June sempena musim cuti sekolah.
Dan kelas on Julai akan di update later.

Kelas pada 2hb, 5hb, 11bh dan 12hb June 2011

Pada yang berminat boleh kol/sms saya di 019-9988331
Lokasi saya di Bukit Jana Kamunting.

Terima kasih

My Banner

Create your own banner at mybannermaker.com!
Copy this code to your website to display this banner!

Popular Posts

Nak update blog ni dlm email anda ?