Borang Penyertaan kelas Memasak

Name:
FB
Phone No
Tarikh kelas

Click here to put a form like this on your site.

Sunday, May 29, 2011

Kelas Coklat on 26hb May 2011











Kelas coklat telah diadakan pada 26hb May 2011.

Di hadiri oleh Kakyati dari Kuala Kangsar dan KakGie dari Bukit Jana.

kelas mula pada pukul 10pagi selesai dalam pukul 2.30 Petang.


alhamdulilahh... kakyati nak buat coklat hantaran untuk anak bujangnya...

Manakala kakGie nak buat coklat hantaran untuk anak sedara.

tak sempat nak snap banyak pic, tangan comot. ngan henpon skali bersalut coklat. layan jelah pic yg tak seberapa nie.. :) .


Bawa pulang cokat pada hari tu.. coklat Praline inti Oren, Coklat Counverture inti Badam, Papermint, lolichoc, Coklat oreo, Coklat Oreo Edible image.


Dan sebab dorang nak yg advance class coklat box. skali bawa balik love box coklat saiz

terima kasih ya.

Bahan Membuat coklat




Ni antara bahan-bahan yang boleh di variasikan menjadikan coklat berbagai perasa.

dalam pic adalah Bubble rice, badam cincang n kacang badam.


Pembuatan coklat bagi saya adalah mudah jika mengikut teknik.

Rasa serta adunan boleh di ubah2 mengikut kesukaan masing.

untuk kekacang, perlu di panggang terlebih dahulu.

untuk kacang badam 17min pd suhu 160'c dlm kuantiti 400gm.


Cairkan coklat, dan boleh masukkan bubble rice atau badam cincang.

atau cairkan coklat masukkan kacang badam yang telah di panggang.

hasil sama tapi rasa berlainan.


selain dari bahan2 di atas banyak bahan lain yg boleh di variasikan. semua adalah mengikut taste masing2. :)

Monday, May 23, 2011

Kelas Coklat Di Taiping N Putrajaya




kali ni try buat dua lapisan. Lapisan atas guna Dark coklat, manakala bawah milk coklat, berintikan biskut badam.



Coklat lagi... musim mabuk coklat.


alhamdulillahh.. tempahan sentiasa ada.


Insyallah kelas coklat akan di adakan di Presint 8, Putrajaya.

tetapi kelas Di taiping untuk musim cuti sekolah, tetap di jalankan. terima kasih pada mereka yg telah mendaftar.


kelas untuk 11hb June dan 12hb June telah penuh.

Pada yang berminat untuk tarikh 2hb, 4hb, 5hb June masih ada kekosongan.


Tempahan boleh by hand or by pos

Sunday, May 22, 2011

kelas homemade coklat di Taiping, Perak




Now! kelas membuat coklat di buka...
bagi org2 area Taiping dah seangkatan dengannya...



Kelas Homemade Coklat

INFO KELAS COKLAT
1) Kelas diajar secara 'hands-on'.
2) Penerangan tentang jenis-jenis coklat
3) Bahan-bahan dan peralatan akan disediakan.
4) Coklat yg dibuat semasa belajar blh dibawa pulang.(bawa bekas utk isi coklat anda )
5) Teknik Membuat inti / filing pelbagai perisa
6) Teknik tempering utk real choc tanpa bilik berhawa dingin.
7) Teknik mencairkan coklat couverture dan compound
8) Teknik mewarna coklat dan tips membuat coklat
9) Yang akan dipelajari :

- PRALIN COMPOUND ISIAN BADAM
- PRALIN COMPOUND DGN INTI @ FILING
- COKLAT OREO
- COKLAT OREO EDIBLE IMAGE
- LOLLICHOC

- CARA MENULIS DI ATAS COKLAT

10) Nota, resepi , alamat pembekal coklat/peralatan diberi.
11) Packaging coklat dan cara penjagaan acuan.
12) Penerangan penjagaan coklat yang telah dibuat.
13) cara menyimpan coklat.

Yuran RM180
Maksimum 10 orang sahaja untuk satu sesi.
Lokasi = Kamunting

Hubungi := Pn Ina/Naiz 019-9988331



*** kelas pada hari biasa atau weeked. Kelas di musim cuti sekolah June 2011 bermula 8***Lain2 tarikh boleh booking.
*** kelas lanjutan coklat box coming soon

Friday, May 20, 2011

Coklat off the Day....





Tempahan box coklat bersama anak2nya...
Dari Liza Simpang untuk pertunangan. Katanya nak packing sendiri.
RM75 = box kotak coklat saiz XL bersama anak2nya...

Terima kasih Liza.
Pada kome yang nak tempah di alu2kan. boleh by Hand or By pos.
untuk Kelas Coklat di Taiping, boleh booking tarikh sendiri.
kelas pada musim cuti sekolah on June 2011 bermula 2hb June 2011 .......

Monday, May 16, 2011

choclate lagi...











finally jatuh chenta bersama coklat... so pada yg berada di area Taiping dah seangkatan dengannyaa.... Tempahan dan Kelas coklat di buka.... apa2 korang sms or kol dulu yek


019-9988331= Naiz/Ina

Thursday, May 12, 2011

Aktiviti yg tak habis
























As salam buat semua. banyak aktiviti pada sy lagi bagus dari tak de aktiviti. pada saya terlalu banyak benda nak di buat. lelebih lagi surirumah pulak. dengan keje mengurus rumah dan anak2. Pilihan saya adalah membizikan diri. Bila bizi kita tak banyak cakap. Tak banyak silap :).

Now days banyak benda boleh di lakukan. Saya bekerja sendiri, menjahit dan conduct kelas di rumah dan di beberapa lokasi yang telah di tetapkan. sibuk menambah ilmu. pencarian ilmu yang tidak pernah padam. Perasaan ingin tahu menebal bila tengok benda baru. Alhamdulillahhh...




Sebab dah lama tak update blog. bukan apa banyak di FB. :) so ni antara aktiviti yg sy lakukan.


untuk aktiviti kelas. boleh layari di blog kelaslangsir.blogspot.com


untuk dapatkan kain langsir brand elyza di blog naizclases.blogspot.com


kalau nak tempah kek or coklat bg area Taiping boleh tinggal pesanan di sini or sms sy


019-9988331. Terima kasih sudi melawat blog saya.

My Banner

Create your own banner at mybannermaker.com!
Copy this code to your website to display this banner!

Popular Posts

Nak update blog ni dlm email anda ?