Borang Penyertaan kelas Memasak

Name:
FB
Phone No
Tarikh kelas

Click here to put a form like this on your site.

Monday, August 31, 2009

EG Blogger Raya Pulak



Kali ni Mrsnor tokey bazarkelantan.com menganjurkan EG Raya pulak. aku last minute menyertainya. bukan takde keje, tapi saje nak meriahkan idup nie..he.he...

So ini senarai perserta yg joint.
MrsNor ~ http://mrsnorhobi.blogspot.com
Gee ~ http://geearjay.blogspot.com
Kak Intan ~ http://jariintanku.blogspot.com
Noorhodza ~ http://www.seriku.blogspot.com
Yatt ~ http://yattbzgg.blogspot.com
Har ~ http://kahariah.blogspot.com
monaliza ~ http://teratakq.blogspot.com
ida_isk ~ http://idacottage.blogspot.com
Mat Gebu ~ http://tekokuning.blogspot.com
Chempaqa ~ http://chempaqalavendercottage.blogspot.com
maslina ~ http://masdecoupage.blogspot.com
rainhouse (wana) ~ http://rainhousecottage.blogspot.com
Ca ~ http://casaomaantique.blogspot.com
umi_e ~ http://umi-e.blogspot.com
Fa Beautiful Pottery ~ http://beautifulpottery.blogspot.com
Affeen ~ http://affeen.blogspot.com
azlina ~ http://azlinadeco.blogspot.com
Welly ~ http://sukajadicorner.blogspot.com
Kak InaKl ~ http://roslana06.blogspot.com
eija ~ http://eijacottage.blogspot.com
eryati ~ http://mydaniaeryati.blogspot.com
Rozy ~ http://arryrozy.blogspot.com
Jija ~ http://jija-craft.blogspot.com
Leya ~ http://www.leyazakwan.blogspot.com
Zie ~ http://sweetlovelydreamsmemories.blogspot.com
Mohd Syahir Makin ~ http://silatpanglimakasim.blogspot.com
Wardah ~ http://www.wardahcreation.blogspot.com
Naiz ~ http://naizworld.blogspot.com - aku last sbb last minute nak joint.

Senarai Partner EG masing-masing.

MrsNor to Wardah to umi_e

Gee to Naiz to Ca

Kak Intan to Mohd Syarir to Mat Gebu

Noorhodza to Zie to Maslina

Yatt to Leya to Chempaqa

Har to Jija to Rainhouse(wana)

Monaliza to Rozzy to ida_isk

Ida isk to eryati to Monaliza

Mat Gebu to eija to Har

Chempaqa to KakInaKL to Yatt

maslina to Welly to Noorhodza

rainhouse (wana) to azlina to Kak Intan

Ca to Affen to Geeumi_e to Fa to MrsNor

#semoga aktiviti seperti ini akan menambah rakan kenalan di alam maya. Dan ikatan ukuwah antara kita terjalin. Dan sama enjoy dengan EG ini. kirenya ada le skit berubah menu deco or antik masing2.

Saturday, August 29, 2009

Kutu Hexy second round Ready


Inilah rupanya single hexy berwarna merah, Kaler yg diminta oleh mrs Fedex a.k.a Musliha http://duniamusliha.blogspot.com/ . Bertampuk putih. Udah siap, nungu alamat dari Mus aje. Hope dapat pos Isnin ni.




Cantik pulak yek bila merah dikelilingi putih. Bagus juge idea Mus. Aku masih terpikir ape aku nak buat dengan 100 hexy yang bakal ada ditangan ku nanti. eemmm......

N3 29hb ogos 09


Ni entry untuk pembuka rumah yang nak berkulat dah.
lawo kan hiasan nie. aku ambil pic di kdai deco. bukan kat umah aku punnn..


Dah membelek barang nak masak, terjumpa bende ni. memang tengah nak mencari pun.
ni adalah acuan kuih Tart. biasa kuih ni tak banyak sikit pun mesti aku buat.


Ni kek sponge aku buat, terasa nak makan. tak susah, rajin ngan malas aje. sbb aku kata gitu now dah byk tepung ready made dijual. he.he.. aku biasa beli juga tepung2 tu untuk time terdesak nak makan. so yg ni aku guna tepung readymade, tinggal campur telur n ayor aje.

Projek kutu hexy ke dua dah siap, ready to pos tu Musliha. nanti sms alamat kat akak yek. Projek smocking baru nak mula, n projek tempahan on going. Dah siap tempahan Ida Nordin n Malina muar. nanti lah ada masa aku load pic. asik tak sempat. ni pun curi masa pagi. time anak blom bangun. kang nak masuk office menjait pulak. he.he.he....

Monday, August 24, 2009

Kain lagi..dan lagii....


Ini ada tambahan 3 kain. corak 2 diatas adalah tambahan dari corak terdahulu terlebih berkenan pulak, sbb kain dia lembut, kain paling bawah, kain adik2 bradik Viscois, lembut, sejuk di buat bj raya. Tapi jangan korang tak tau, aku bab menjait bj sendiri liat, Baju raye taun lepas pun tersangkut blakang pintu aje. Kata orang aku bukan jenis suka melaram sangat. he.he..he.hee...


Ni himpunan cotton terbaru koleksi ku... itu lah org kata, pompuan kalo tak ngabih duit kearah bende2 macam nie tak sah. aku blom ada idea nak buat apa. tak pe kumpul dulu yek. sebenarnya time pegi niat nak membeli kain cotton putih untuk buat kutu hexagon aje. Fuhh.... asal balik aje penuh kain lain. kain putih 2 dari atas, sikit aje sepatunya... adoii...boleh pengsan!!


actualy aku tak nak beli kain ijau bawah tu. udus pulak warnanya. tapi kata orang 'pahit jangan terus dibuang....." so aku beli juga, mungkin bila dah jadi someting cantik kot. udus benor ijau dia tu..ha.ha.haa...

Sunday, August 23, 2009

1 Ramadhan menjelma lagi


1hb Ramadhan aku ke Penang. Melaksanakan tugas biasa. selesai aku sempat bergegas balik ke Taiping. Alhamdulillahh...sempat masak untuk berbuka puasa. Hampir 9tahun tak kesana. wahh..banyak yang berubah sekarang. apa pun alhamdulillahh... aku selamat pergi dan balik.

Hari ni dah pun 2hb ramadhan. kejap aje nanti dah akan sambut raya, pejam celik aje.

now tengah menyiapkan tempahan. dah selang seli buat kutu hexagon. tinggal nak cantum aje lagi. Seperti biasa aku ada hoby baru, Buat Dress Smocking. hope dapat siap untuk aisyah. cam gilo aje. keje itu ini. tangan dua aje. he.he..apa pun itulah aku. hoby n keje yg tak hanya 'Satu'

Wednesday, August 19, 2009

Korek Perkakas di Dapooo....


sempat buat kek Pisang. nak resepi, teramat ler senang nyer..
nanti yek.


loyang cuppies kecik.



Acuan biskut n kuih, bersama pengayak. ape nak biskut nak buat yek?



Loyang cuppies yg besar skit. ada dlm 8 loyang. gilo membeli yek!! ha..ha.ha.haa...


Ni adalah teman setia aku. nak memasak mesti guna yg ni.
capasity 2kg aje.. bes gune yg ni, maklum ler digital, leh pulak set kosong time brg ada ada penimbang. tu yg bess tu..so tak yah le nak tolak2 lagi. just set kosong semula baru campak bahan seterusnya...

Saturday, August 15, 2009

kek Kukus









Asik pasal kutu hexagon yek. ni aku buat kek untuk anak aku.
sepuloh biji jer....last minute dia kata nak kek plak,
katanya umi...lama tak buat kek.
tak susah pun.
pasal aku kata tak susah, sbb aku
dah standby tepung segera, sbb tau aku ni kan rajinn....ekek..ekeke...
just tambah telur aje.
kek ni dalam kategori kek kukus.
pegukus aku dah beli dr bazarkelantan online,
main soping online aje yek!!

Lepas keje2 membuat kek selesai, aisyah makan gak sebiji.
dia temankan aku kat bilik menjahit.


Tertidor dia. he.he.. peneman setia kuu....

Friday, August 14, 2009

Isi Buku





Ini adalah bende yg dah aku buat refer buku tu. ekek..ekek... bila dah nak sesuatu. buat sampai dapat. Yang sebenarnya kene buat wallhanging latek potpuri kat dalamnye...alik2 aku letak kain. anak aku buat bola ha..ha..haaa....

Yang ni nanti aku buat, boleh ler org baru nak blajar mcam aku nie...








hexagon aku dah siap


Ready to Fida. akhirnya siap juga. Esok Fida dapat lah nie. Bila sekali dah mula laju je le membuatnye. ikutkan tak susah, cuma masa n dengan keje2 lain. so Fawa next kutu joint yek. naiz pun bidan terjun juge. tu yg p mentelaah di library tu. walau ikutkan tenet dah cukup. tapi rasa nak jugak buku2 sebagai rujukan. Buku tu menarik. nanti kita paste apa yg ada dlm tu. ok ler utk permulaan terjun dunia quilt.


Ini lah kotak yang ku usung kehulu kehilr selama menyiapkan hexi. Dah potong dah kain utk pink n Red. Hope lebih cepat siap kali nie.

Thursday, August 13, 2009

Buku Rujukan hexagon

Dengan rasa kembang idung nak joint kutu hexagon ni, aku ke library.
dapat le buku nie. so aku nak tayang ler skit.

kire selain dari berpinau mate surfing internet. aku pun cari ler kat library pulak. Org kata alang2 nak buat, kasi ler load ilmu skit kan.









Mana aku pegii??








Kelengkapan membuat hexagon. he.he.. kata kakD mesti cari cap kerbau, baru bes n kukuh jahitannya... dengan kembang idung siap beli gulung besau. macam projek juta mega...




Aku ado ni haa..
menyiapkan keje2 semasa, dan ku cilok menyiapkan hexagon. hope dpt dilangsaikan sebelum 15hb ogos , Ni baru siap 5 kuntum. Fida akak harap dapat pos ontime. kalau lewat skit jangan denda ya.


Thursday, August 6, 2009

Gilo soping

Penyelamat kebuntuan untuk templete sampai, kire cam ngam2 sampai umah abg posmen deliver bende nie. Ni sampul pos express kiriman dari Fida. thanks dik. Dalam tu adalah isi templete hexagon. aku tak dpt nak print out. Lega satu hal dah settle.


Mari cuci mato apo yg disoping oleh ku. Ya Allah gilo ke hape, yang nak dibuat hexi kata fida just suku or setengah meter aje. Ni dah berbakul nie. he.he... ini lah dinamakan teruja terlampau.
yang ni aku p soping time malam. ajak cik huby ke kedai tu.

Yang nie aku p sendiri, cam tak puas membeli. cam rasa ada kaler tertinggal. walhal dlm list kutu hexagon tu just kaler Biru, Merah N pink. ni dah terlampau nieh. Apa pun niat dihati nanti ada yang nak ku buat Dress untuk aisyah. hope jadi le Dressnyer.....
Setelah di kumpul, wahhh.... membukit fabriknyee... fida nampak kain plain pink n yellow tu. Tokey kedai kata tak leh beli half meter, so beli ler 2 kaler, pink n yellow. kekonon dalam hati nanti buat sendiri2 lah pink pulak. ntah jadi ke tak. Yang ni kutu ok ler... pakat buat, kumpul dpt 100 ketoi. kalau sendiri nak buat 100 ketoi alamat... berkulat ler.. he.he...
kakD tengok lah. tak ke gilo namenye... blom bab membeli brg yang kakD suggest tu. Ni baru pestime nak terjun bidang quilt dah gilo tak hengat. adoii.... satu hoby satu kotak koleksi barang2nya...


Monday, August 3, 2009

Percubaan hexagon ku.




Dah siap contoh. tapi lom tau betol ke tak?
KakD ku telah mencuba. hope betul, kalau ok leh start projek nie. rasa kejap aje membuatnye.
rasa dah terminat nie. sonang aje yek. he.he..komen lah shima...fida...



My Banner

Create your own banner at mybannermaker.com!
Copy this code to your website to display this banner!

Popular Posts

Nak update blog ni dlm email anda ?